Frica de a alege?


Suntem puși zi după zi, față în față cu numeroase alegeri. Ne constuim universul, alegând variante, soluții, sau locuri. Suntem nevoiți să luăm uneori decizii radicale care ne schimbă viața pentru totdeauna, sau alteori luăm decizii greșite, pentru că pe moment am crezut că sunt cele corecte. Cele bune. 

Dar cine îți poate spune că decizia ta e greșită sau bună? Care este unitatea de măsura cu care ne gradăm deciziile? Poate cineva să afirme că până în momentul de față a făcut doar ceea ce trebuie, sau că s-a fericit de decizii greșite? Nu, nu poate nimeni. Iar dacă cineva afirmă așa ceva, înseamnă că este ipocrit, sau naiv. 

Nu știu dacă există decizie corectă, sau decizie greșită, pentru orice decizie are o parte bună și una rea. E ca atunci când ne aflăm la o răscruce, având în față doua drumuri. Poate că alegem sa mergem pe cel din dreapta și trăim convinși că acela era drumul bun. Dar nu ne întrebăm niciodată care ar fi fost viața noastră dacă am fi ales celălalt drum. 

Decizia bună e cea pe care o facem noi să fie buna. În funcție de alegeri suportăm tot felul de consecințe. Uneori, suntem fericiți, alteori dezamăgiți. Uneori sperăm că am luat decizia corecta, pe când alteori ne agățăm de acea decizie, din dorința de a avea un anumit lucru, ignorând complet orice altă alternativă. 

E interesant cât de des suntem criticați din cauza deciziilor. Dar cine poate afirma că nu greșește? 

Uneori, e nevoie să luăm decizii care dor, decizii care ne înjumătățesc întreaga ființă. Privim în urmă și ne simțim neputincioși, însă ne agățăm de ideea de corectitudine, simțim nevoia să credem din tot sufletul că a fost decizia înțeleapta, pentru că nu putem trăi cu ideea de greșeală, ideea de a fi ales un lucru care a dus la pierderea iremediabilă a altuia. 

Uneori nu suntem conștienți, dar nu putem avea tot ce e mai bun din toate. Într-un fel sau altul, când luăm o decizie, pierdem o altă parte din noi. O parte care până in acel moment nu părea să aibă vreo importanță, dar fără de care ne simțim incompleți. 

Nu știu dacă putem afirma că există decizii corecte sau greșite întotdeauna. Totul depinde de punctul de vedere al fiecăruia, de personalitate și dorință. Nimeni nu ar trebui să ne spună ce decizie să luăm, pentru că noi suntem singurii răspunzători de faptele noastre. Știu doar că există decizii dureroase și decizii care îti oferă dreptul la fericire. Există decizii pentru suflet și decizii pentru minte. Există decizii spontane și decizii îndelung calculate. 

Însă în fața faptului împlinit, orice încercare de clasificare a deciziilor dispare. Pentru că în final, rămâi doar tu, cu decizia care, odată luată, îți poate schimba viața pentru totdeauna. 

Alege cu grijă. Regretul unei decizii luate mult prea târziu te poate urma pentru totdeauna.

Image 

Reclame
Published in: on 15 februarie 2013 at 16:00  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://louana93.wordpress.com/2013/02/15/frica-de-a-alege/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s